Pentru cei ce au soiuri mai pretioase de smochini si doresc sa le butaseasca, am considerat ca un scurt ghid poate fi de ajutor despre inmultire smochin.
Ca si cuvant de inceput, cel mai important lucru mi se pare sa stiti ce asteptari aveti de la soiul ce doriti sa-l inmultiti - sa merite efortul depus iar gustul, aroma sa fie pe masura.

Butasii se recolteaza doar din plante sanatoase iar marimea butasului ar trebui sa fie de 10-15 cm. Se poate insa lucra si cu butasi mai mici dar si mai mari. Am butasit si la 1 singur nod, si la 20 cm lungime - cele mici pornesc ceva mai repede insa per total, la sfarsitul perioadei de crestere, raman mai mici decat butasii mai mari.
Dupa ce butasii au fost sterilizati, acestia se taie, preferabil, la 3-4 noduri, taietura de sub nod, de unde ne asteptam sa apara radacinile, sa fie cat mai aproape de nod, fara a taia din acesta.

Ca si specific, butasirea smochinilor se dovedeste a fi foarte usoara cand discutam de cativa butasi insa, pe masura ce cantitatea butasilor creste, provocarea creste exponential - lemnul este slab calitativ, mucegaind foarte repede, daca are umiditate prea mare sau se deshidrateaza daca nu are suficienta; pentru a trece peste acest impediment, o inradacinare rapida micsoreaza perioada critica, iar aceasta se poate obtine prin o temperatura ambientala de 25C +/- 3C. Deasemenea, important este si un substrat ce se dreneaza destul de bine, dar mentine umiditatea in jurul butasului. Daca luati in pumn substratul si il stoarceti, ideal este sa nu curga niciun picure de apa, dar sa ramana senzatia de umed la atingere.
Pentru a mentine umiditatea ridicata, se pot face tot felul de improvizatii, de la pet-uri taiate, la cutii cu capac samd. Este mai usor daca, la inceput, atat butasul cat si substratul au umiditate constanta.
Pentru a mentine umiditatea ridicata, se pot face tot felul de improvizatii, de la pet-uri taiate, la cutii cu capac samd. Este mai usor daca, la inceput, atat butasul cat si substratul au umiditate constanta.






Pe masura ce radacinile au inceput sa se dezvolte, poti fi aclimatizati, treptat, la conditiile de afara urmand, tot treptat, cand radacinile se dezvolta suficient, sa fie transplantati in ghivece mai mari. Ideal nu se fac "salturi" foarte mari in volum si se coreleaza cu cresterea plantei. Dupa ce s-au aclimatizat la conditiile de afara, puteti incepe si aplicarea ingrasamantului, daca acestea raman in ghivece.
O gama de soiuri de smochini regasiti pe: https://pepinieradulce.ro/products/smochin
Ghivece cu air pruning pe laterale: https://pepinieradulce.ro/products/ghiveci-productie-ercole-sp14-1-3l
Ghivece cu air pruning pe laterale: https://pepinieradulce.ro/products/ghiveci-productie-ercole-sp14-1-3l









